چگونگی رفع لکه باکتریایی گیاه و اقدامات لازم برای مقابله با آن

به طور کلی اغلب لکه های سیاه و مرطوب بر روی برگ گیاهان می توانند نای از بیماری های باکتریایی باشند که در اغلب مواقع موجب مرگ گیاه خواهند شد. در واقع لکه باکتریایی گیاه می تواند در شاخ و برگ بیمار محدود بماند و یا حتی در ساقه های گیاه نیز گسترش یابد که بنابراین بهتر است سریعا برای رفع و درمان آن اقدام نمایید.

آشنایی با نحوه رفع لکه باکتریایی گیاه

بهتر است بدانید لکه باکتریایی در واقع یکی از مشکلات رایج در گیاهان می باشد که امروزه با نام های پوسته باکتریای و لکه سیاه نیز شناخته می شود. در حال حاضر انواع مختلفی از باکتری ها وجود دارند که می توانند موجب بروز مشکل لکه برگ باکتریایی در گیاهان شوند.

در واقع این بیماری از بیماری های گیاهان خانگی یا به صورت موضعی باقی مانده که تنها بر روی شاخه و بر گیاهان آپارتمانی اثر می گذارد و یا به حالت سیستماتیک شده و مشکلات جدی تری را ایجاد خواهد کرد به گونه ای که در تمام طول و عرض گیاه حرکت می کند.

چگونگی رفع لکه باکتریایی گیاه

معمولا باکتری هایی که موجب ایجاد لکه برگ باکتریایی در گیاه می شوند در شرایط خنک و مرطوب رشد خواهند کرد. علاوه بر آن آبیاری نامناسب و اشتباه، درصد هجوم این باکتری ها را به شدت افزایش خواهد داد. همچنین ممکن است با استفاده ی مجدد از خاکی که حاوی باکتری های مذکور است یک گیاه سالم آلوده گردد.

نشانه های وجود لکه باکتریایی در گیاه

به صراحت می توان گفت که با ورود عوامل بیماری زای باکتری به سلول گیاهی به مرور خسارت به گیاه نیز شروع شده و گیاه بیمار خواهد شد. در نتیجه این بیماری تعدادی علائم به همراه دارد که با بررسی دقیق این نشانه ها می توانید به نوع بیماری پی ببرید. از جمله علائم شایع بیماری باکتریایی می توان به موارد فوق اشاره کرد.

  • سوختگی
  • لکه برگی
  • شانکر
  • لهیدگی
  • لکه ای روی میوه
  • تولید گال
  • پژمردگی آوندی

نشانه های لکه باکتریایی در گیاهان

علل پیدایش مشکلات باکتریایی

توجه داشته که عامل اصلی بیماری گیاهی لکه باکتریایی، یک باکتری به نام Xanthomonas Campestris می باشد که این باکتری اغلب بر روی بقایای به جای مانده از کشت قبل، علف های هرز، بذور و تجهیزات کشاورزی زمستان گذرانی می کند. در واقع بیماری برای گسترش بیشتر نیاز به شرایط مرطوب و هوای گرم در بازه دمایی بین ۲۴ تا ۰ درجه سانتی گراد خواهند داشت.

همچنین جابه جایی عامل بیماری از طریق بذور آلوده، باد، باران و نشاء های آلوده صورت می پذیرند. میزان بالای منیزیم، کلسیم و نیتروژن و در مقابل میزان پایین پتاسیم در خاک، حساسیت محصول را نسبت به بیماری لکه باکتریایی به شدت افزایش خواهد داد.

شناسایی و درمان لکه باکتریایی:

برای تشخیص این لکه باکتریایی بایستی به دنبال لکه های کوچک و نامنظم حداقل ۲ تا ۳ میلی متری بر روی بر گ ها، ساقه برگ ها، ساقه و میوه ها باشید. معمولا لکه های روی ساقه و ساقه های برگ کشیده هستند و یعنی بیشتر از عرض خواهند بود. همچنین وجود لکه های پوستی بر روی میوه با حاشیه شفاف نیز دلیل بر وجود لکه باکتریایی در گیاه خواهد بود.

برای رفع لکه باکتریایی گیاه امروزه در کشور ها از آنتی بیوتیک ها و سموم شیمیایی استفاده می شود و در واقع استفاده از این ترکیبات موجب ایجاد مقاومت در برابر بیماری باکتریایی شده و از گیاه سوزی در گیاه جلوگیری خواهد کرد.

علل ایجاد لکه باکتریایی در گیاهان

با این حال در طول سال های اخیر در مورد اثر بازدارندگی مواد طبیعی در برابر میکروارگانیسم ها تحقیقات فراوانی صورت گرفته است. در این روش بایستی از مواد و ترکیباتی که برای انسان حالت سمی و اثرات سوء نداشته باشند، استفاده کرد.

اقدامات لازم برای کنترل بیماری

برای اینکه در طول فرآیند کشت گیاه، بیماری لکه باکتریایی را تا حد زیادی کنترل نمایید بایستی اقدامات فوق را مورد توجه قرار دهید.

به هیچ وجه از بذر آلوده استفاده نکنید. معمولا بذرهایی که در بسته بندی تاری شرکت های معتبر فروخته می شود عاری از عفونت هستند. اگر قصد دارید از بذر خود گیاهتان استفاده کنید بایستی از عدم آلودگی بذرها مطمئن شوید.

همچنین بهتر است بذور را با آب گرم در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۵ دقیقه ضد عفونی، خنک و سپس خشک نمایید. برای جلوگیری از آلودگی نهال بایستی نهالستان های گیاه را ور از مزارع اصلی احداث نمایید.

اقدامات لازم برای کنترل بیماری در گیاه

توصیه می شود که پیش از بردن هر نشاء به زمین حتما آن ها را به دقت بررسی نمایید. هر گونه نشاء را با لکه های برگ بردارید و بسوزانید. حتما علف های هرز را در محصولات گوجه فرنگی و در مرزها بردارید و گیاهان گوجه فرنگی کاشته شده تان را پیش از کشت محصول حذف نمایید.

توصیه می شود که از آبیاری سربار در جهت سیل، شیار یا آبیاری قطره ای خودداری نمایید. چنانچه این امکان وجود نداشت حتما مطمئن شوید که آبیاری در اوایل روز انجام شده تا برگ ها پیش از غروب خشک شوند.

هنگام آبیاری به هیچ وجه روی برگ ها آب نریزید. برای جلوگیری از پاشیدن آب باکتری ها از خاک روی برگ ها بایستی یک مالچ غلیظ به اطراف گیاهان خود بزنید. توصیه می شود زمانی که گیاه مرطوب است به هیچ وجه در محصول کار نکنید زیرا بیماری می تواند بر روی لباس نیز به راحتی پخش شود.

پیش از شروع کار در مزارع سالم بایستی وسایل کار و تجهیزات را به خوبی ضدعفونی نمایید. برای ضدعفونی نمودن گیاه می توانید از ترکیب چهار واحدی آمونیوم استفاده نمایید.

توجه داشته باشید که پس از برداشت نهایی بایستی بقایای گیاهتان را جمع کرده و بسوزانید. گوجه فرنگی را به صورت مدام کشت نکنید. بهتر است ۲ تا  سال در همان زمین بمانید و به صورت متناوب محصولات فلفل یا بادمجان پرورش دهید.

روش های جلوگیری از لکه باکتریایی در گیاه

راه های جلوگیری از ایجاد بیماری باکتریایی

می توانید به منظور پیشگیری از ایجاد لکه باکتریایی در گیاهان از نکات و توصیه های فوق بهره ببرید.

  • استفاده از بذور و پایه های مقاوم به بیماری
  • عدم کشت مجاور محصولات فلفل دلمه، گوجه فرنگی، سیب زمینی و بادمجان
  • آبیاری قطره ای در مجاورت طوقه
  • جمع آوری و انهدام بقایای آلوده پس از برداشت

پس از اتمام مبحث رفع لکه باکتریایی در گیاهان، پیشنهاد می کنیم که با کلیک بر روی لینک های مقابل با پوسیدگی ریشه گیاهان و همچنین مطلب دفع آفات گیاهان آپارتمانی نیز آشنا شوید.

منبع : آرگا

برچسب :

منابع سایتآرگا _ روزانه _ دانشنامه اسلامی _ تاپ ناز _ پرشین وی _ایرنا _ بیتوته _ دلگرم _ سلام دنیا _ همگام درس _ فال و خواب _ توپ تاپ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا