شرایط کاشت چای کوهی و نگهداری از آن

به طور کلی چای کوهی که امروزه در اغلب نقاط دنیا پرورش پیدا می کند در گذشته تنها به عنوان داروی درمان و التیام زخم استفاده می شده است. در واقع چای کوهی به خاطر اصول کاشت و پرورش راحتی که دارد مورد توجه بسیاری از پرورش دهندگان گل و گیاه قرار گرفته است.

آشنایی با نحوه کاشت چای کوهی

بهتر است بدانید چای کوهی که با نام علمی Stachys Lavandulifolia شناخته می شود گیاهی از دسته تیره کلازیاسه ها خواهد بود که اغلب به صورت خودرو در میان کشتزارهای گندم و ذرت یافت می شود و به مقدار زیاد در آمریکا و اروپا پرورش داده می شود. همچنین در کشور ما نیز در مناطقی از دامنه کوه های البرز، چالوس، مازندران و نقاط غرب ایران و در مسیر قله چین کلاغ تا حد زیادی رشد می کند.

چگونگی کاشت چای کوهی

جالب است بدانید که چای کوهی با نام های دیگری از جمله هزارچشم، علف چای، چای چوبان و هوفاریقون نیز شناخته می شود.  در واقع چای کوهی از نظر طب قدیم ایران گیاهی گرم و خشک بوده و خواص درمانی بیشماری را شامل خواهد شد.

چای کوهی دارای برگ هایی متقابل می شود که ریشه های آن اغلب به طول ۳۰ تا ۴۵ سانتی متر و عرض آن بین ۰.۳ تا ۰.۴ سانتی متر خواهد بود. ساقه های متعدد و منشعب چای کوهی دارای دو خط نسبتا برجسته در تمامی طول خود هستند و شاخه های متقابل و جفتی آن نیز از یک ریزوم کوتاه در سطح خاک منشا خواهد گرفت.

برگ های چای کوهی اغلب بیضوی و نسبتا نیزه ای شکل هستند و همچنین دارای دمبرگ هایی کوتاه خواهند بود که بر روی آن ها نقاط کوچک و شفافی به تعداد فراوان دیده می شود که در واقع کیسه های ترشی مملو از اسانس هستند.

در گلبرگ های چای کوهی معمولا نقاط ریزی با خطوط تیره ای مشاهده می شوند که غده های ترشحی خواهند بود و محتوای این غده ها نیز شیره ای به رنگ قرمز مایل به قهوه ای هستند. گل های آن نیز زرد رنگ بوده و از پنج کاسبرگ سبز و ۵ گلبرگ زرد طلایی به صورت نیزه ای شکل تشکیل شده اند.

خصوصیات منحصر به فرد چای کوهی

مایعی که از درون گل ها خارج می شود اغلب قرمز بوده و بر روی پوست اثر آبی و بنفش بر جای خواهد گذاشت. میوه های چای کوهی به صورت کپسول سه خانه می باشند که بذر های تیره رنگ درون آن قرار می گیرند.

دستورالعمل کاشت و تکثیر گیاه

توجه داشته باشید که کاشت و تکثیر چای کوهی معمولا توسط بذر و گاهی توسط ساقه های رونده انجام می شود. بذر های این گیاه را بایستی در عمق کم کشت کنید و از روش کشت غیر مستقیم بذور برای این کار استفاده نمایید.

بذر های چای کوهی را بایستی در اواخر فصل زمستان درون پیت ماس و بدون پوشش بر روی بسترها کشت نمایید. بذرها پس از کشت اغلب در ۱۰ تا ۲۸ روز جوانه می زنند و هنگامی که ارتفاع نشاء ها به ارتفاع ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر رسیدند می توانید آن ها را به مزرعه انتقال دهید.

توصیه می شود که این عمل را پس از مساعد شدن هوا و رفع یخبندان انجام دهید که به صورت معمول مدت زمان لازم جهت انتقال نشاء ها از خزانه به زمین اصلی ۴۵ تا ۶۰ روز به طول می انجامد.

دستورالعمل تکثیر چای کوهی

شرایط مورد نیاز برای نگهداری چای کوهی:

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه سعی کرده ایم تا مهم ترین شرایط برای کاشت و نگهداری گیاه چای کوهی را شرح دهیم:

  • رطوبت و آبیاری مناسب:

چای کوهی را می توان یک گیاه آفتاب دوست و تا حدودی رطوبت پسند دانست که اغلب در خاک هایی با بافت سبک تا متوسط با PH خنثی به خوبی رشد می کند. چای کوهی معمولا خاک هایی با تابش مناسب نور خورشید، غنی از مواد غذایی، رطوبت مناسب و زهکشی خوب را با PH بین ۶ تا ۷ را می پسندد.

  • نور و دمای کافی:

چای کوهی گیاهی بلند می باشد که در اوایل فصل تابستان گل هایش را تولید می کند. این گیاه برای رشد نور متقیم خورشید را می پسندد البته که میزان نور دریافتی نباید بیش از حد باشد زیرا در این صورت با سوختگی برگ ها مواجه خواهید شد.

روش های پرورش چای کوهی

در مورد دمای مورد نیاز گیاه نیز می توان گفت که چای کوهی در محدوده وسیعی از اقلیم ها رشد می کند اما برای جوانه زنی یا بقای گیاهچه در ارتفاع بیش از ۱۵۰۰ متر به دلیل سرما رشد محدودی پیدا خواهد کرد. این گیاه در صفر درجه سانتی گراد شروع به رشد می کند و در مناطق معتدل رشد مطلوبی دارد و همچنین گرمای بیش از حد رشد آن را مختل خواهد کرد.

توجه داشته باشید که چای کوهی به PH و EC خاک و آب حساس است در حالی که در محدوده های وسیعی از خاک ها رشد می کند اما بهترین رشد را در خاک های سبک و عمیق خواهد داشت. رشد مطلوب این گیاه معمولا در خاک هایی با حاصل خیزی زیاد تا کم با زهکش خوب اتفاق می افتد و بهترین PH تعیین شده ۶.۶ و همچنین بهترین EC خاک و آب نیز حدود ۲۰۰۰ میکروموس خواهد بود.

خواص بی شمار چای کوهی:

در واقع گیاه چای کوهی از نظر طب قدیم ایران دارای مزاج گرم و خشک خواهد بود لذا برای درمان بیشتر بیماری های رطوبتی و سرد مزاج مفید کاربرد دارد. در ادامه سعی کرده ایم تا مهم ترین خواص چای کوهی را برای بدن شرح دهیم:

شرایط مورد نیاز برای مراقبت از چای کوهی

  • استفاده از چای کوهی در درمان و بهبود سرماخوردگی موثر بوده و همچنین گرفتگی صدا را باز و خلط آور خواهد بود.
  • چای کوهی موجب افزایش اشتها شده بنابراین می توان آن را به بچه ها و افراد مسن که اشتها ندارند توصیه کرد.
  • نوشیدن چای کوهی برای رفع افسردگی و درمان بی خوابی مفید است. چنانچه سه روز متوالی از چای کوهی استفاده کنید حالات افسردگی تان رفع شده، بی خوابی مداوا شده و بیماران اعتماد به نفس را به دست می آورند.
  • چای کوهی در درمان بیماری های مهلک مانند فلج، مننژیت، کزاز و سیاه سرفه کاربرد بی شماری خواهد داشت.
  • مصرف مداوم چای کوهی ضد کرم معده و روده خواهد بود.
  • چای کوهی ادرار و قاعده آورد می باشد.
  • درمان و التیام زخم ها، سوختگی و جای نیش حشرات از خواص چای کوهی است که به این منظور بایستی برگ های گیاه را به صورت پودر در بیاورید و بر روی زخم های عمیق قرار دهید.
  • چای کوهی درمان کننده اسهال و اسهال خونی می باشد.
  • نوشیدن چای کوهی برای رفع کم خونی بسیار موثر می باشد.

خواص بی شمار چای کوهی

در پایان کاشت چای کوهی برای اطلاع از چگونگی کاشت چای و کاشت چای سبز نیز می توانید از این لینک ها دیدن نمایید.

منبع : آرگا

منابع سایتآرگا _ روزانه _ دانشنامه اسلامی _ تاپ ناز _ پرشین وی _ایرنا _ بیتوته _ دلگرم _ سلام دنیا _ همگام درس _ فال و خواب _ توپ تاپ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا