دانشگاه علوم پزشكي شيراز:ماهي قزل آلا بيشترين امگا سه را دارد
مسوول مركز تحقيقات قلب و عروق دانشگاه علوم پزشكي شيراز گفت: براساس تحقيقاتي كه براي نخستين باردر كشور در شيراز بر روي ۳۰نوع ماهي جنوب كشور و عمدتا در خليج فارس انجام شده، ماهي قزل آلا بيشترين ميزان امگا سه و اسيد چرب سودمند را داراست.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، دكتر محمدجواد زيبايينژاد روز سهشنبه در نشستي خبري افزود: اين تحقيق با صرف ۷۰ميليون ريال هزينه و ظرف مدت يك و نيمسال با هدف پاسخگويي به اينكه در كدام نوع از ماهيهاي موجود در خليج فارس و در كدام قسمت از اندامهاي اين آبزي بيشترين ميزان امگا سه و اسيد چرب وجود دارد، انجام شده است.
وي گفت:ماهيازمنابع بسيارغنيپروتئين، ويتامينهاي ،A,B,Cآهن و زنجيرهاي طولاني از امگا سه و امگا شش و اسيدهاي چرب سودمند است كه بدن انسان قادر به تامين و ساخت آن نيست و بايد آنها را از طريق رژيم غذايي مناسب دريافت كند.
زيبايي نژاد افزود: چربي موجود درماهي جزو چربيهاي اشباع نشده است كه مصرف آن توسط انسان موجب كاهش تري گلسريد( ( LDLخون و افزايش چربي مفيد براي بدن ( (HDLميشود ومانع از لخته شدن خون و بينظمي فعاليت قلب ميشود و ضربان قلب را به ويژه در فعاليتهاي شديد بدن كاهش ميدهد.
ويادامهداد:مصرف ماهي به سبب دارا بودن امگا سه و اسيد چرب همچنين براي ساير بيماريهاي قلبي نظير رماتيسم مفصلي، انواع سرطانها و آسم مفيد است و در بانوان باردار از طريق گردش خون به جنين ميرسد و موجب رشدمغزي جنين مي شود و در چهارماه اول تولد نوزاد از طريق شير مادر به نوزاد منتقل و باعث افزايش ضريب هوشي ( (IQنوزاد ميشود.
معاون پژوهشي گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشكي شيراز افزود: بر اساس تحقيق ياد شده، سر و كبد ماهي بيشترين ميزان امگا سه را داراست به همين دليل به شركتهاي دارويي توليدكننده كپسول امگا سه توصيه ميكنيم براي تهيه اين كپسول از اين دو عضو ماهي بيشتر استفاده كنند.
زيبايي نژاد بيان داشت: بر اساس تحقيقات انجام شده در جهان، ماهيهايي كه در آبهاي سرد وجود دارند بيشتر از آبهاي گرم حاوي امگا سه هستند و خليج فارس نيز جزو آبهاي نسبتا سرد است.
او گفت: ۱۰نوع از ۳۰نوع ماهي موجود درخليج فارس كه از بيشترين ميزان امگاسه و اسيد چرب برخوردارند عبارتند از قزل آلاي رنگين كمان،راجگو،سرخو، شوريده،منقار ماهي، قباد، كفشك ريز،مارماهي تيزدندان و زمين كن دم نواري.
وي با هشدار به اينكه شمار مبتلايان به بيماريهاي قلب و عروق در كشور روبه افزايش است، افزود: مصرف ماهي در دو تا سه نوبت از وعدههاي غذايي هم براي مبتلايان به بيماريهاي قلبي و عروقي لازم و مفيد است وهمدر پيشگيري از مبتلا شدن به اين بيماري نقش موثري دارد.
تحقيقات اخيرتوسط يك گروه۱۰نفره از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي شيراز و با مشاركت پژوهشكده گياهي و مواد دارويي وابسته به دانشگاه شهيد بهشتي انجام شده است.